София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ аут от Мондиала за първи път от 31 години

Панама с дебют на финали, Словакия големия губещ в Европа

6 годиниСпортни 9 Боряна Райчева

Голямата сензация на квалификациите за световно първенство се оказа отпадането на САЩ в зона КОНКАКАФ. Американците загубиха от аутсайдера Тринидад и Тобаго с 1:2 и за първи път от 31 години пропускат най-силния футболен турнир. Тимът на Брус Арина се нуждаеше само от точка, за да спечели третото място, а с това и директната промоция. Карибския отбор обаче удържа аванса си и така изхвърли Щатите от надпреварата.
Вместо тях за първи път на голям футболен форум ще участва съставът на Панама, който победи в решителния мач Коста Рика също с 2:1. Златния гол вкара Роман Торес две минути преди края. Скромният отбор на Хондурас спечели място на баражите, където ще се изправи срещу Австралия. Тимът от Централна Америка обърна един от фаворитите Мексико с 3:2, след като на два пъти изоставаше в резултата.
В Европа, в ролята на големия губещ се оказа Словакия. Това е отборът с най-малко точки от всички, класирали се на второ място в групите и така отпада от баражите. Мъката за словаците е още по-голяма, тъй като тимът спечели втората позиция в своята група в много голяма конкуренция със Словения и Шотландия.
В нашата група А България допусна равенство срещу скромния тим на Люксембург 1:1. Това е първо равенство между двата отбора в историята и поставя под въпрос бъдещето на националния селекционер Петър Хубчев. Той отказа да отговори на въпроса дали смята да продължи да води България, като отпрати репортерите да питат за това ръководството на БФС. Франция се класира директно след победа с 2:1 над Беларус. Играта на французите в тоди мач, както и цялото им представяне в групата обаче даде повод на селекционера Дидие Дешамп да определи неговия отбор като аутсайдер в борбата за световната титла следващата година.
Холандия не успя да сътвори чудото и въпреки че надделя над Швеция с 2:0 остана на трето място в групата и ще гледа световното по телевизията. Мачът обаче ще остане в историята с това, че бе последен с фланелката на "лалетата" за Ариен Робен. След неговия край 33-годишният нападател на "Байерн" Мюнхен обяви оттеглянето си.
В Южна Америка Аржентина хвана последната си възможност за класиране. Хеттрик на Лео Меси осигури успеха над Еквадор с 3:1 и така "гаучосите" се класираха на четвърто място, което дава право на директно класиране.