София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ глобиха Facebook с 5 млрд. долара

Заради изтичане на лични данни

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Федералната търговска комисия на САЩ наложи глоба в размер на пет милиарда долара на Facebook Inc. и затегна изискванията за защита на личните данни, предаде РИА Новости.

"Facebook Inc ще плати рекордни 5 милиарда долара и ще приложи новите ограничения, както и ще промени корпоративната структура, така че компанията да отговаря за решенията, взети по отношение на личните данни на своите потребители", се казва в документа.

В началото на април 2018 г. Европейската комисия получи писмо от Facebook, потвърждаващо, че данните на до 2,7 милиона потребители в Европа вероятно са били предоставени на Cambridge Analytica.

През 2018 г. Ню Йорк Таймс съобщи, че британската фирма Cambridge Analytica, която е сътрудничила с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната кампания, е получила незаконно данни на 50 милиона потребители на Facebook. Въз основа на събраните данни изследователите са оценили политическите предпочитания на избирателите и са им показвали реклами, които пряко са попадали в зоната на техните интереси. След това главният прокурор на щата Масачузетс Мара Хели обяви началото на разследване срещу Facebook и Cambridge Analytica.