София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ готвят намеса в енергийните доставки на Русия за Европа

Документът трябва да бъде одобрен от Доналд Тръмп

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са одобрили законопроект, насочен към намаляване на зависимостта на европейските държави от доставките на руски газ.

По-специално, документът предвижда американската външна политика да бъде насочена към увеличаване на конкуренцията на европейския газов пазар, насърчаване на американските компании да инвестират в енергийна инфраструктура в Европа, увеличаване на износа на енергия и технологии от Съединените щати и подкрепа за изграждането на съответните газопроводи, съобщава РИА Новости.

Според американските законодатели всичко това трябва да бъде подкрепено от подходящи дипломатически усилия, тъй като това ще помогне за укрепването на енергийната сигурност на Европа и за намаляване на зависимостта от руския газ. За да може документът да придобие реална сила, той трябва да получи подкрепа в Сената и да бъде подписн от президента на Съединените щати.