София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ и Израел разговарят за договор за взаимна подкрепа

Съобщението на Тръмп идва дни преди парламентарните избори

пропускане
4 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разговарял с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и са обсъдили договор за взаимна подкрепа. Възможно сключване на пакт за взаимна защита между двете страни ход, който може да помогне на Нетаняху в кампанията му дни преди президентските избори в Израел.

„Днес разговарях по телефона с министър-председателя Нетаняху, за да обсъдим възможността да продължим напред с Договора за взаимна защита между САЩ и Израел, който допълнително ще закотви великолепният алианс между двете страни“, написа Тръмп в „Туитър“.

Той добави, че очаква да продължи дискусиите с Нетаняху по-късно през месеца в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Нетаняху благодари на Тръмп, като заяви в съобщение, че страната му „никога не е имала по-добър приятел от Белия дом“, и добави, че очаква срещата им в ООН, за да преминат към подписването на „исторически Договор за взаимна защита между САЩ и Израел“.

Съобщението на Доналд Тръмп, което идва дни преди парламентарните избори в Израел изглежда е насочено като ход, който да подпомогне сегашния премиер, за да остане той на власт.

В интервю по израелския „Канал 12“, Бенямин Нетаняху направи директно послание към избирателите си, базирани именно на договорът със САЩ.

„Ще осигуря за нас споразумение за защита, което ще ни осигури безопастност за десетилетия, но за това имам нужда от вашите гласове“, каза Нетаняху.

Американският президент не издаде детайли по споразумението, но подобен договор може да задължи САЩ да подкрепят Тел Авив, ако страната бъде нападната.

Външният министър на страната, Израел Кац заяви по-рано, че договорът ще се отнася до конкретни проблеми – „ядрени заплахи и ракети с голям обсег, насочени от Иран към Израел“.