София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ И НАТО – ГОТОВИ ЗА ДЪЛЪГ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ С РУСИЯ

ЕКСПЛОЗИИ ОТЕКНАХА КРАЙ КЛОНОВЕ НА РУСКИ БАНКИ В КИЕВ

9 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

САЩ и НАТО се подготвят за дългосрочни военни разногласия с Русия. Причината – острите спорове с Москва, които по думи на американският министър на отбраната Аштън Картър, ще продължат и след падането на Владимир Путин от власт.

Намесата на Кремъл в Украйна е предизвикала новите военни учения и създаването на сили за реагиране от членовете на алианса.
Шефът на Пентагона отбеляза, че сегашните мерки, които НАТО предприема с цел – ограничаване на руската агресия, всъщност ще продължат дълго, в предвид проточеното напрежение.
Съгласно конституцията на Русия, президентът може да се кандидатира за още един 6-годишен мандат през 2018 г. С други думи Владимир Путин има опцията да остане на власт до 2024 г.
Силовият американски министър ще направи обиколка в Европа, за да проследи военната подготовка на НАТО. Днес Картър ще наблюдава част от новосъздадените сили за бързо реагиране в Германия. В Естония той ще провери разположеният американски военен кораб и ще представи плана за разполагането на още такива в други източноевропейски държави, включително и България.
Предстои среща на министрите на отбраната от алианса в сряда и четвъртък в Брюксел.
Междувременно край два клона на руски банки в украинската столица Киев избухнаха два взрива тази нощ, предаде ТАСС.
Експлозиите са се случили почти едновременно. В банковите клонове са нанесени материални щети. За момента пострадали хора няма.
На същата дата преди година клон на Сбербанк в Киев отново беше подложен на атака, като бяха изпочупени вратите на финансовата институция.