София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ и Русия са в контакт за избягване конфликт в Сирия

Руските и американските военни бази използват комуникационна линия

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Въоръжените сили на Руската федерация и Съединените щати продължават да използват специално създадени комуникационни линии за предотвратяване на инциденти помежду си както във въздушното пространство на Сирия, така и на място. Това заяви във вторник говорител на военновъздушните сили на САЩ в зоната за оперативна отговорност на Централното командване на американските въоръжени сили, обхващащи главно Близкия изток, лейтенант Дамиен Пикарт, предаде ТАСС.

"Мога да потвърдя, че комуникационната линия във Въздушния  център  за съвместни операции все още се използва и продължава да бъде конструктивен механизъм за управление на рисковете и грешките", каза Пикарт. Центърът, за който говори, се намира във военната база на Ел-Удеид в столицата на Катар Доха. Телефонната линия, спомената от Пикарт, както вече беше обявена от Пентагона, свързва Центъра с руската военна база на Хмеймим в Сирия.

С тази линия руски и американски военни в бази Хмеймим и Ел-Удейд са в контакт ежедневно, независимо от рязкото покачване на напрежението между Вашингтон и Москва във връзка с обвиненията на сирийските власти за употреба на химически оръжия в град Дума. Русия отхвърля заключенията относно използването на Дамаск на химическите агенти.

"Обажданията се извършват ежедневно, но броят им варира, зависи от ефективността на всяка страна на операциите", заяви служител от Центъра.

Пикарт обясни и че има комуникационен канал, насочен към предотвратяване на недоразумения и директни сблъсъци по време на наземни операции.