София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ и Русия заедно срещу финансирането на тероризма

В Ню Йорк се проведоха консултации по международното изпиране на пари

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Русия и Съединените щати, въпреки напрежението в двустранните отношения, все още се интересуват от съвместната борба срещу финансирането на тероризма, заяви заместник-директорът на Департамента за новите предизвикателства и заплахи на МВнР на Руската федерация Дмитрий Феоктистов.

Във вторник руската делегация, водена от Феоктистов проведе в Ню Йорк следващия кръг от консултации с американските им колеги по тези въпроси, както и за сътрудничество в областта на международната група за финансови действия на изпирането на пари (FATF), съобщи РИА Новости.

"Диалогът по темата продължава. Ние сме заинтересовани този канал да остане отворен ... Нашият интерес е да се избегне политизирането на тази тема", каза Феоктистов.

"Има някои важни неща, които трябва да се обсъждат предварително, да се опитаме да намерим общ език, обща основа, за да разберем перспективите за успех. Американците също разбират, че без Русия не може да се реши сериозен проблем, включително във FATF" ,  отбеляза представителят на Министерството на външните работи.

В този контекст Феоктистов каза, че американците по политически причини отказват да проведат консултации в Русия, но се съгласяват да провеждат в постоянната руска мисия в ООН в Ню Йорк.