София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ искат Южна Корея да увеличи разходите за съвместна отбрана

Към работните преговори включват стратегически оръжия

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съединените щати поискаха Република Корея да включи в списъка на съвместните военни разходи операции на Корейския полуостров, включващи стратегически оръжия, включително полети на бомбардировачи B-52. Според телевизионния канал KBS южнокорейски дипломатически източник го информира за това.

Според него тази позиция беше изразена от представители на САЩ по време на втория кръг от работни преговори за разпределението на разходите за поддържането на американския военен контингент в Южна Корея, проведен на 22-24 октомври и в Хонолулу.

Източник заяви, че американските служители посочиха "неизбежността на значително увеличение на дела на разходите" в Сеул, като към тях добави широк списък с артикули, които по някакъв начин са свързани с въпросите на отбраната в Южна Корея. Дипломатът не изрази сумата на американските искания, отбелязвайки само, че този път САЩ представиха „нови критерии за определяне на финансовите инвестиции“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно заявява, че осигуряването на съюзници е много скъпо за американския бюджет.

По време на първия кръг от преговори през септември в Сеул, американската страна обяви необходимостта от значително увеличение на разходите на Южна Корея, тъй като поддържането на 28-хиляден военен контингент струва на Вашингтон около 5 милиарда долара годишно.

През 2019 г. разходите на Сеул за поддържане на контингента в САЩ са увеличени с 8,2% до 1,04 трилиона спечелени (915 милиона долара). Петгодишното споразумение за финансиране на престоя на 28,5 хиляди американски военни в Южна Корея изтече на 31 декември миналата година. В съответствие с него годишните разходи на администрацията в Сеул за тези цели възлизат на около 960 милиарда спечелени (860 милиона долара). Новото споразумение беше сключено за период от една година.

Войските на САЩ са в Южна Корея след войната в Корея (1950-1953 г.). Условията на престоя им се уреждат от Споразумението за помощ във взаимната отбрана, подписано между двете страни на 26 януари 1950 г.