София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ искат да отвърнат на военната мощ на Китай в Азия

Щатите искат да разположат нови ракети със среден обсег

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

САЩ искат да разположат нови ракети със среден обсег в Азия. Целта им е да отвърнат на силата, с която разполага Китай относно военното съоръжение в региона. 

Правителството на САЩ иска да направи това „възможно най-скоро“, ако е възможно в рамките на месеци, заяви новият министър на отбраната Марк Еспър в събота в самолета на път за Сидни.

Коментарите на Еспър вероятно ще предизвикат безпокойство относно надпреварата във въоръжаването и биха могли да допринесат за вече напрегнатите отношения с Китай.

Досега САЩ разчитаха на други възможности като противовес на Китай, като ракети, изстреляни от американски кораби или самолети. Но привържениците на американската ракетна реакция на САЩ казват, че това е най-добрият начин за възпиране на китайската употреба на нейните сухопътни ракетни сили.

САЩ официално напуснаха Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие с Междинните ядрени сили (INF) с Русия в петък, след като определиха, че Москва нарушава договора, обвинение, което Кремъл отрече.

Договорът, подписан през 1987 г. от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, забраняваше на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км.