София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ искат Европа да не налага мита върху американски стоки

За това призовава Майкъл Помпео

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ искат Европа да не въвежда мита върху американски стоки и да осигури равни условия за производителите. За това призовава държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.
Искаме Европа да спре да налага наказателни мита на американски стоки. Искаме Европа да не прави несправедливи стъпки в търговия със САЩ, заявява той. Президентът Доналд Тръмп е за справедлива взаимна търговия - ни повече, ни по-малко. Искаме да виждаме нашите селскостопански продукти в Европа, допълва държавният секретар на САЩ. По думите му това е едно от най-важните условия за поддържането на взаимноизгодни търговски отношения между САЩ и ЕС.
Тръмп освен това заяви, че САЩ ще въведат мита върху автомобилите внасяни от страните от ЕС, ако Евросъюзът не ликвидира търговските бариери пред американските компании.
На 18 май Тръмп трябваше да вземе решение дали да въведе мита от 25 процента върху вносните европейски коли и автомобилни части или не. На 17 май държавният глава на САЩ се възползва от правото си, дадено му от търговското законодателство на страната, да отложи решението си за митата със 180 дни, през които да се водят преговори с търговските партньори.