София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ искат забрана на китайски смартфони

Били опасни за националната сигурност

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ръководителите на ФБР, ЦРУ и Агенцията по национална сигурност на САЩ препоръчаха на американците да не използват смартфоните на две от най-големите китайски компании, тъй като смятат, че те са заплаха за сигурността, предаде БГНЕС.
Според Си Ен Ен, ръководителите на трите агенции са изразили това свое мнение по време на изслушванията пред специалния комитет по разузнаването на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.
В рамките на едно от заседанията сенаторът републиканец Том Котън е предложил на главата на ФБР Кристофър Рей, на директора на ЦРУ Майкъл Помпео и директора на АНС Даниел Коутс да вдигат ръката си, в случай, че смятат за препоръчително сънародниците им да използват продуктите на горепосочените китайски компании. Никой от тях обаче не е отговорил на това искане.
По мнението на Рей допускането на компании „подчинени на чужди правителства“ в телекомуникационната инфраструктура на САЩ е твърде рисковато. "Това създава предпоставка за злонамерени изменения или кражби на информация. Създава и условия за таен шпионаж“, е цитиран да казва Рей пред комисията.
По-рано американски телекомуникационен гигант отказа да продава смартфоните на въпросните компании. Според "Блумбърг“, решението на компанията е било взето под натиск от правителството на САЩ, което подозира производителя в сътрудничество с китайските разузнавателни служби. Според служители по сигурността, на смартфоните на тази компания могат да бъдат инсталирани програми, които спомагат за незаконното проследяване на потребителите.