София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ изнесоха официален доклад за жертвите в Чернобил

Броят на жертвите е значително по-голям от официалния

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националният архив по сигурността на САЩ публикува първия класифициран доклад за разузнаването на САЩ за аварията в Чернобил. Той съобщава за възможния брой жертви на експлозията в реактора, съобщава РИА Новости.

В документа, адресиран до държавния секретар на САЩ Джордж Шулц от заместника му Мортън Абрамовиц, се отбелязва, че в първите дни след аварията в Чернобил американските разузнавателни агенции предполагат за смъртта на повече хора, отколкото се твърди от СССР.

Като аргумент са дадени данни за броя на работниците във всеки от реакторите RBMK-1000. „25–35 души са дежурни през нощта. Тъй като 3-ти и 4-ти силови агрегати са разположени близо един до друг, броят на хората около реактора може да бъде до 70 “, се казва в документа.

Абрамовиц отбелязва, че съдейки по снимките на унищожението, всички, които са били в близост до четвъртия енергиен блок, са умрели веднага или са получили смъртоносни дози радиация.

Документът е публикуван във връзка с излизането на книга от журналист и бивш член на Президентския съвет при Борис Елцин Алла Ярошинская. В допълнение към него тя включва записи от дневници, доклади от заседания на Политбюро на ЦК на КПСС и други материали.