София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ изстреляха междуконтинентална балистична ракета

Целта на теста е да се провери ефективността на системата

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Военновъздушните сили на САЩ проведоха в сряда първия за тази година тест с изстрелване на междуконтинентална балистична ракета  Minuteman III. Както съобщиха от пресслужбата на командването на Глобалния военновъздушен център, стартът беше признат за успешен, предаде ТАСС.

В изявлението се отбелязва, че тестовете са признати за успешни, ако ракетата не се е отклонила от определена посока на полета, инструментите му са функционирали правилно,  получени са данни от сензори от датчика и главата е достигнала зададената точка. "Въпреки че основната част е достигнала целта си, резултатите от тестовете и анализите не са публикувани", се казва в документа.

Целта на теста е била да се провери готовността, ефикасността и точността на системата. Пускането е направено от военновъздушната база Vandenberg (Калифорния).

Последният път тестове бяха проведени през август миналата година. В същото време беше взето решение да се отмени изстрелването на ракети през февруари.