София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ: Ликвидиран е лидерът на ИДИЛ

Твърдят американски медии

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Американските военни смятат, че в събота по време на специална операция в сирийската провинция Идлиб са ликвидирали лидера на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакра ал Багдади. Това съобщи с позоваване на източници списание Newsweek.
Според информацията операцията е извършена от Съвместното командване за специални операции на Пентагона след получаване на надеждна информация. Целта е била Ал Багдади. Според Newsweek, Министерството на отбраната на САЩ е съобщило на Белия дом, че с "висока степен на сигурност" може да се каже, че Ал Багдади е бил убит по време на нападението.
Изданието също така отбелязва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп одобрил операцията почти седмица преди да започне, а след приключването й публикува на страницата си в Twitter съобщение за "много значимо събитие", което се е случило наскоро, но тогава не обясни за какво става въпрос. По-късно пресслужбата на Белия дом информира, че американският лидер ще направи „важно изявление“ в неделя от 09:00 часа във Вашингтон.
Версии за смъртта на Ал Багдади се появяват в различни медии от няколко години. Все още не е официално потвърдено.