София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ наложиха допълнителни санкции на Иран

Заради ядрената му програма

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

САЩ наложиха санкции на строителния сектор в Иран и върху търговията с четири стратегически материала, използвани в неговите военни и ядрени програми, съобщи вчера американският Държавен департамент.

Пресслужбата на Държавния департамент посочва, че тези ограничителни мерки няма да позволят на Иран да се сдобие със "стратегически материали за Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитните армейски части на Иран), за строителния сектор и за програми, свързани с разпространението на оръжие.

Във връзка със санкциите, наложени на строителния сектор, контролиран пряко или косвено от корпуса на гвардейците, се въвежда забрана за доставки в Иран на необработени и полуобработени метали, графит, въглища.

Санкциите за ядрената и военната програма и програмата за балистични ракети предвиждат забрана за продажба на определени видове стоманени тръби и фолио, независимо от крайното им предназначение.