София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ не се страхуват от търговска война с Китай

Това обяви американският финансов министър

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Търговската война между Китай и САЩ изглежда неизбежна, след като Доналд Тръмп наложи  по-високи мита върху вноса на стоки от азиатската държава, а тя от своя страна не остана длъжна и заплаши със същото. 
 
Министърът на финансите на САЩ заяви, че въпреки тези заплахи те нямат планове да отстъпят и не се притесняват от възможността за търговска война, предава Reuters, цитирана от "Фокус". 
 
„Ще наложим тарифите. Работим над това. Не се страхуваме от търговска война, както каза президентът, но тя не е наша цел“, заяви Мнучин. 
 
Той допълни, че САЩ ще могат да постигнат споразумение с Китай по някои въпрос, но допълни, че митата няма да бъдат отменени „докато не получил приемливо споразумение, под което президентът да постави подписа си“. Китай по-рано призова САЩ да „се отдръпнат от ръба“ и заплаши, че в противен случай ще отговори, нанасяйки мита върху вноса на американска земеделска продукция.