София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"САЩ не възнамеряват да променят властта в Иран"

"Не искам да навредя на Иран, искам Иран да бъде без ядрени оръжия"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ се стремят Иран да не бъде ядрена държава и не възнамеряват да променят властта в тази страна. Това съобщи в понеделник американският президент Доналд Тръмп на пресконференция след среща, проведена в Токио с японския премиер Шинзо Абе.
"Не искам да навредя на Иран, искам Иран да бъде без ядрени оръжия. Иран има голям икономически потенциал и очаквам с нетърпение момента, в който можем да им позволим да се върнат на световната сцена. Иран има големи шансове да стане страхотна страна" Ние не възнамеряваме да сменяме властта там, искам да е ясна, ”- каза той.
Според Тръмп в момента Иран изпитва икономически проблеми поради наложените санкции. В същото време президентът изрази надежда, че Техеран в крайна сметка ще сключи сделка и ситуацията ще бъде решена.
На 20 май иранският президент Хасан Рухани заяви, че Съединените щати са предложили на страната му поне десет пъти да започне преговорният процес. Въпреки това, според него, "днешните условия не са подходящи за началото на диалог". Според Рухани, Иран "живее в състояние на икономическа война и условията изискват съпротива срещу натиска". Той заяви, че Иран няма да води преговори със САЩ, които ще бъдат наложени със сила“.
На 5 май американският асистент по националната сигурност Джон Болтън заяви, че Съединените щати ще изпратят екип от военноморски отряд, воден от самолетоносача Ейбрахам Линкълн и тактическа бомбардировачна група в оперативната зона на Централното командване на САЩ, която включва Близкия изток и Централна Азия. Вашингтон подчерта, че не търси конфликт с Иран, но е готов да защитава американските сили и интереси в региона.