София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ обвиняват Русия в убийството на Хангошвили

Хангошвили беше застрелян в Берлин на 23 август

пропускане
4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

В Америка се опасяват, че Москва засилва кампанията си срещу предполагаемите врагове на страната в чужбина.

САЩ вярват, че руските власти стоят зад убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин. За това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на анонимен източник.

Събеседникът на вестника не обяснява подробностите на престъплението, но отбеляза, че "само руските власти" могат да издадат паспорт на убиеца.

Изявлението на САЩ за евентуалното участие на Москва в убийството на Хангошвили е направено за първи път.

По-рано че руските разузнавателни служби стоят зад убийството на Хангошвили беше заявено в съвместна публикация на The Insider, Bellingcat и Der Spiegel.

Гражданинът на Грузия от чеченски произход Зелимхан Хангошвили беше застрелян в Берлин на 23 август. Извършителят се приближил до него на велосипед, прострелял го с пистолет със заглушител в главата и се опитал да избяга. По подозрение за убийство полицията задържа 49-годишен руснак.

Според редица медийни съобщения, Хангошвили е бил един от близките сътрудници на лидера на чеченските бойци Шамил Басаев и президента на самопровъзгласилата се в Ичкерия Аслан Масхадов. През 2002 г. Хангошвили бе обявен за издирване от руските служители на реда по подозрение в тероризъм. Бившият боец прекара последните години в Грузия, а през 2016 г., след опит за покушение, той поиска политическо убежище в Германия.