София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ обвиниха Северна Корея в хакерска атака

Атаките са започнали през 2009 година

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на вътрешните работи на САЩ и Федералното бюро за разследване публикуваха официално предупреждение, в което се обявява, че срещу Северна Корея са повдигнати обвинения за това, че от 2009 насам са осъществили кибератаки срещу Съединените щати и обекти от цял свят. Според информация, публикувана на интернет страницата за спешна компютърна готовност атаките са извършени от група от хакери от правителството на Северна Корея, които американските власти наричат „Скрита кобра“.
От 2009 г. насам членовете на „Скрита кобра“ използват своите способности, за да нападат и застрашават редица жертви, се казва в предупреждението. Според съобщението цели на "кибер-активистите на правителството на Северна Корея" са медиите, космически обекти и финансовия сектор, както и ключовата инфраструктура в САЩ и по целия свят.
Предупреждението също така посочва, че хакерските атаки продължават и в момента.