София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ окончателно наложиха санкции на ИРАН

Цената на петрола се покачи

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американските санкции срещу Иран влизат в сила шест месеца след тяхното въвеждане. Вашингтон реши да не подновява временните разрешителни за внос на ирански петрол след 2 май.
Решението вече доведе до повишаване на цените на петрола над 75 долара за барел, но пазарът беше успокоен от изявленията на страните, участващи в споразумението ОПЕК +, които обещаха да запълнят с петрол всяка празнина, която би възникнала на пазара поради санкциите срещу Техеран. В същото време самите САЩ обещаха да предотвратят недостига на гориво на пазара.
Ограниченията на САЩ са свързани с едностранното оттегляне на САЩ от май 2018 г. от съвместния план за действие за иранската ядрена програма - споразумение, сключено през 2015 г., което ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, както и на САЩ и ЕС. Останалите страни по споразумението не одобриха решението на Вашингтон и останаха ангажирани с предишните споразумения.
Политиката на САЩ относно санкциите срещу Иран, четвърта по отношение на производството на петрол в ОПЕК, стана най-забележителният фактор в нестабилността на цените на петролния пазар през 2018 година. През май, когато американският президент Доналд Тръмп обяви възобновяването на санкциите, цената на суровия петрол Брент нарасна с почти $ 10 и надхвърли 80 долара за барел.