Гледай
на живо

САЩ отбелязват Деня на независимостта

Тръмп почете военните на САЩ

Американците отбелязват своя национален празник - Деня на независимостта. Днешният ден се приема като рожден ден на нацията. Днес полагат клетва новите американски граждани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп почете американските военни сили и ветераните в страната. Държавнията глава даде благотворителна вечеря в Западна Вирджиния, където тържествено похвали всички американци, които са служили във въоражените сили. На 4 юли 1776 г. във Филаделфия, щата Пенсилвания, е приета Декларацията за независимостта, която е била подготвена от комисия от петима души, ръководени от бъдещия трети президент на САЩ Томас Джеферсън.
 
Според този документ 13-те британски колонии на източното крайбрежието на Северна Америка, обявяват независимостта си от Великобритания и вече официално се обявяват за "свободни и независими щати".
 
Декларацията за независимостта става първият официален документ на новата държава, която получава името САЩ на Америка. Кралят на Великобритания Джордж Трети получава съобщението за независимостта на колониите чак след два месеца - на 10 септември.
 
Мъж е бил арестуван за това, че се е опитал да подпомогне плана на чуждестранна терористична групировка да извърши бомбено нападение в американския град Кливланд, щата Охайо, навръх 4 юли. Това съобщиха от Федералното бюро за разследване (ФБР) в изявление, цитирано от американските медии.

Уточнява се, че терористичната групировка "Ал Кайда" е планирала атаката с кола бомба да бъде извършена в центъра на Кливланд по време на тържествата за отбелязването на националния празник на САЩ.