Гледай
на живо

САЩ отново заплашиха Турция със санкции

Стойността на договора с Русия е 2,5 млрд. долара

Съединените щати възнамеряват да наложат санкции на Турция, ако Анкара не откаже да закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400, заяви сенаторът-демократ Боб Менендес в интервю за гръцкото издание Катимерини.
Той добави, че Вашингтон може да премести военната си база от Турция в Гърция. Сенаторът също така отхвърли доставката на самолети F-35 на пето поколение в Анкара.
Сенаторът твърди, че ако F-35 се намира близо до С-400, Русия ще може да научи "всички тайни на технологиите" на американските бойци. Той подчерта, че турските власти трябва да направят избор: страната може да остане съюзник на НАТО или да се отдалечи от Алианса.
На 10 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че закупуването на С-400 вече е одобрено и страната ще получи зенитни ракетни системи през юли 2019 г. или дори по-рано. Според ръководителя на военния отдел на Турция Хулуси Акар покупката на руски комплекси не е въпрос на предпочитание, а спешно изискване за национална сигурност.
Споразумението за доставка на четири дивизии С-400 до Анкара беше постигнато през септември 2017 г. Стойността на договора е 2,5 млрд. долара, но половината от тази сума ще бъде покрита от руски заем.