София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ отпускат 1 млрд. долара за стената с Мексико

Средствата ще бъдат изразходвани за участък от 57 мили

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Началникът на Пентагона Патрик Шанахан одобри бюджет от един милиард долара за изграждане на стена на границата с Мексико.
Това се посочва на официалния сайт на отдела.
Средствата ще бъдат изразходвани за бариерен участък от 57 мили (около 91 км), за подобряване на пътищата и осветлението в района на градовете Юма (Аризона) и Ел Пасо (Тексас).
Според съобщения в медиите, това са пари, отпуснати от Доналд Тръмп, за издигане на стената.
Изграждането на ограда на границата с Мексико беше едно от предизборните обещания на Тръмп. Президентската администрация смята, че стената ще помогне за предотвратяване на незаконната имиграция и контрабандата на наркотици.
Строежът й беше започнат от Бил Клинтън и продължи след 2006 г. Тогава Джордж Буш подписа Закон за защитената ограда. Към днешна дата са изградени 1078 км съоръжения. Тръмп иска да построи още 1600 километра.
В средата на февруари Тръмп обяви извънредно положение на границата с Мексико. По този начин той ще получи повече от шест милиарда долара и ще се справи без одобрението на Конгреса, изисквано от Конституцията.