София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ планират да блокират изпълнението на „Северен поток 2“ чрез военния бюджет

Вашингтон категорично се противопоставя на новия газопровод

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Конгресът на САЩ възнамерява да наложи санкции срещу руския газопровод "Северен поток-2" в проектозакона за бюджетни кредити за национална отбрана за 2020 г. Това съобщи в събота Defense News, позовавайки се на ръководителя на Комитета за външни отношения на Сената на САЩ Джим Риш.
"Причината за тази стъпка е, че прозорецът [на възможностите] се затваря. По-голямата част от газопровода "Северен поток 2" вече е изграден, цитира Риш изданието. Според сенатора санкциите ще " струват скъпо" на строителните компании, участващи в изграждането на газопровода, и ще ги принудят да спрат да работят. Риш изрази увереност, че тази стъпка ще принуди Русия да търси алтернативни начини за изпълнение на проекта.
Изданието отбелязва, че допълненията към закона за националната отбрана все още не са публикувани. Според Риш те ще бъдат близки до акта „За защита на енергийната сигурност на Европа“, подготвен от Сенатската комисия по външни отношения това лято. Сенаторът също така заяви, че включването на решението за санкции в законопроекта ще отразява общата визия за ситуацията с руския газопровод от двете камари на Конгреса, президентската администрация на САЩ и банковите комисии.
САЩ категорично се противопоставят на новия газопровод от Русия към Европа. Много руски и западни експерти посочват, че САЩ се опитват да „прокарат“ доставките на втечнен природен газ на европейския пазар. В края на октомври заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан по време на изслушване в Сенатската комисия по външни отношения относно кандидатурата на САЩ за поста на американски посланик в Русия заяви, че едностранните действия на Вашингтон по газопровода няма да спрат строителството.