София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ плащат за пропаганда на фалшиви терористични видеа

Клиповете са правени от великобританска фирма

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Пентагонът плаща на великобританска PR фирма половин милиард долара, за да създава фалшиви терористични клипове в Ирак, като тайна пропагандна кампания. Това са разкритията на Бюрото по разследваща журналистика, предаде RT.
Фирмата е собственост на Бел Потингер, известен и с други спорни клиенти, като саудитското правителство и фондацията на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, работил с Америка за създаването на пропаганда.
Фирмата, докладвала на ЦРУ, Съвета за национална сигурност и Пентагона предварително заложен проект, обрисуващ „Ал Кайда“в отрицателна светлина. Разпространявани са телевизионни реклами на фирмата, представени така, сякаш са дошли от арабската телевизия. Създавани са и фалшиви пропагандни клипове, на базата на които са извършвани военни засади в домовете на участници в „Ал Кайда“.
На служителите на фирмата, изпращани в Ирак, са давани предварителни указания за онова, което трябва да заснемат и колко трябва да трае самото видео.
Пентагонът потвърди, че са британската пиар агенция е работила с тях по силата на Специална група за информация, но заявиха, че създаването на съдържанието е честно и автентично.
Документи, взети от журналистите в хода на разследването, показват, че Вашингтон плаща повече от милиард по договори с Бел Потингер.