София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ подготвят тежки санкции срещу Русия

Санкции върху банковия, енергийния и отбранителен сектор

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия ще внесат законодателство с цел да се попречи на Русия да се намесва на изборите в САЩ. Те изискват налагане на тежки санкции  върху банковия, енергийния и отбранителен сектор, както и по отношение на държавния дълг.
 
Законопроектът исвестен като  "Закон за възпиране" е опит на американските конгресмени да засилят натиска върху Москва заради поведението на Русия. Агресията й срещу Украйна, участието й във войната в Сирия и опитите за оказване на влияние върху изборния процес в САЩ са приичини за внасянето на проекта. 
 
Мерките ще бъдат внесени от сенаторите Крис ван Холен, демократ, и Марко Рубио, републиканец. Те предложиха подобни мерки през миналата година, но не бяха подложени на гласуване в Сената от лидерите на Републиканската парти.
 
От директора на Националното разузнаване на САЩ да установи в рамките на 30 дни след провеждане на федерални избори дали Русия или други чужди правителства са участвали в действия за намеса на вота.
 
Ако разузнаването установи, че е имало намеса, в рамките на 10 дни ще се наложат санкции върху руски банки и енергийни компании, както и върху дълга на Русия.