Гледай
на живо

САЩ подготвят санкции срещу "Северен поток-2"

Законопроектът е бил подготвен от сенатора на републиканците

САЩ подготвят санкции срещу "Северен поток-2" Американският Сенат възнамерява да приеме законопроект за санкции срещу компании, които участват в п... thumbnail text

Американският Сенат възнамерява да приеме законопроект за санкции срещу компании, които участват в полагането на руски офшорни тръбопроводи, какъвто е "Северен поток 2", информират руски медии.
Законопроектът е бил подготвен от сенатора на републиканците Тед Круз и демократа Джийн Шахин.
Според документа на лица, които продават или наемат кораби, участващи в изграждането на Северен поток 2, ще бъде забранено да влизат в Съединените щати. Освен това техните активи в страната ще бъдат замразени.
Предлагат се санкции и срещу онези, които предоставят финансова или техническа помощ, както и осигуряват застраховка за такива кораби.
Сенаторите предлагат да се обърне специално внимание на две строителни компании: швейцарските Allseas и италианския Saipem, които полагат тръби за Северен поток 2.
Отбелязва се, че законопроектът ще се прилага за всички кораби, използвани за полагане на тръбопроводи на дълбочина 30 метра или повече за износ на руски газ, като по този начин, ограничението може да включва и изграждането на Турски поток.