София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ празнуват националния си празник

На 4 юли 1776 г. е подписана Декларацията за независимост

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

САЩ честват днес националния си празник. На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на Щатите приема документ, в който се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са "свободни и независими щати".

Автор на този най-фундаментален за американската нация документ е най-вече Томас Джеферсън. В нощта на 4 срещу 5 юли са отпечатани между 150 и 200 копия на текста на Декларацията и не след дълго е разпространена и четена навсякъде из Тринадесетте колонии.

Декларацията за независимост е жизненоважен документ за световното културно наследство, защото в него са вложени едни от най-значимите просвещенски и философски принципи, като неотчуждаемите права на живот, свобода и щастие.

Националният празник на Щатите е най-важният ден в страната. На него се провеждат масови шествия, паради, фойерверки. Традицията повелява празненствата да са пищни. Освен масовите събирания и празненства, във военните бази се почита т.нар. "поздрав към съюза" с 50 салюта - по един за всеки щат.