София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ предвиждат санкции срещу Северен поток-2

„Северен поток 2“ трябва да свърже Русия и Германия

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Комисията по външни въпроси на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ единодушно одобри законопроект, насочен към налагане на санкции на изграждащия се газопровод "Северен поток“-2.

Законопроектът, наречен ESCAPE Act, предлага, в допълнение към санкциите, свързани с газопроводите, увеличаване на доставките на природен газ в Европа от САЩ.

Според сенатор Джон Барасо, който е внесъл законопроект в средата на юни, той ще позволи на членовете на НАТО да избегнат политическа принуда и манипулация от страна на Русия.

На 21 май стана известно, че Вашингтон ще наложи санкции срещу "Северен поток II". В отговор на това прес-секретарът на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл има доверие в завършването на газопровода.

„Северен поток 2“ трябва да премине под Балтийско море и да свърже Русия и Германия. Предвижда се проектът да бъде завършен до края на 2019 г., но корекция е възможна поради позицията на Дания, която счита газопровода за заплаха за нейната държавност.