София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ядрените бомбардировачи на САЩ в 24-часова бойна готовност

Това не е нареждано от края на Студената война

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Военновъздушните сили на САЩ се подготвят да поставят ядрените бомбардировачи под 24-часова бойна готовност. Подобно нещо не е нареждано от края на Студената война през 1991 г., информира Defense One.

Това означава, че на близо 4-километрова писта с формата на коледно дърво ще бъдат разгърнати стратегически бомбардировачи B-52 с ядрени оръжия и готови веднага да излетят при заповед.

Това е още една стъпка към пълната подготвеност на силите”, каза главнокомандващият военновъздушните сили на САЩ генерал Дейвид Голдфейн в интервю по време на шестдневен тур в базата Барксдейл. Той поясни, че допълнителните мерки не са планирани заради някакво конкретно събитие, а предимно заради ситуацията по света.

Голдфейн и други висши военни подчертаха, че все още не е издадена заповед за пълна бойна готовност, но са предприети подготвителни дейности в случай, че бъде обявена.

Решението трябва да бъде взето от генерал Джон Хайтън, командир на Стратегическото командване на САЩ (STRATCOM) или от генерал Лори Робинсън, командир на Северното командване (NORTHCOM).