София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ приветстват временния президент на Казахстан

На 19 март Назарбаев подаде оставка

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Съединените щати поздравяват временния президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев за встъпването му в длъжност, заяви говорителят на заместник-министъра на държавния департамент Робърт Паладино.
Той отбеляза, че Вашингтон високо оценява приноса на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев за установяването и насърчаването на динамични отношения между двете страни, както и за заслугите му в областта на денуклеаризацията.
Според него отношенията на САЩ с Казахстан се основават на взаимни идеали за просперитет, зачитане на основните свободи и регионална сигурност.
„Поздравяваме новия временен президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и с нетърпение очакваме да продължим да работим с него, за да задълбочим нашето напреднало стратегическо партньорство“, се казва в изявлението.
На 19 март Назарбаев подписа указ за прекратяване на правомощията си като ръководител на републиката. Тяхното изпълнение за оставащия срок преминава на Касим-Жомарт Токаев.