Гледай
на живо
Vox Populi

САЩ с проект за договор с намалена цена на F-16

Точната цена все още е секретна, но е по-ниска с около 20-30%

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал". Това съобщиха от посолството на САЩ. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, пише още в съобщението.

Преди две седмици Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Според източници от министерството на отбраната сумата в проекта за договор, който е получен днес, е много по-ниска от тази в принципното одобрение за продажбата. Точната цена все още е секретна, но тази в проекта за договор е по-ниска с около 20-30%.

В сумата, за която ще бъде сключен договорът освен самите самолети се включва обучение на пилоти и персонал, въоръжение, муниции, навигационни и комуникационни системи, и резервни части. От документа за одобрение на Конгреса може да се види всичко, което министерството на отбраната е поискало да купи от САЩ заедно с новите изтребители F-16.

Одобрената от парламента в София цена беше от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара). В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена.

Българския преговорен екип има още около два месеца да довърши преговорите, преди да се стигне до договор. Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента. Цената, на която българският преговорен екип се надява да сключи договор, е около 2.1 млрд. лв.

При сделката на Словакия за 14 изтребителя F-16 първоначалното одобрение от Конгреса на САЩ беше 2.8 млрд. долара, а сделката бе сключена на 1.8 млрд. долара. Това прави сумата 128 571 428 долара за изтребител,
България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане според министъра на финансите Владислав Горанов. Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на Ф-16. наведнъж.