София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ са готови да сключат ново споразумение с Иран

Договорът ще се отнася до всички „злонамерени действия“ на Техеран

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Съединените щати са готови да сключат ново споразумение с Иран, което не само никога няма да позволи на Техеран да придобие ядрени оръжия, но и ще се отнася до всички "злонамерени действия" на тази страна. Това се посочва в изявление, публикувано в петък от американския президент Доналд Тръмп, посветено на въвеждането на нова вълна от санкции срещу Ислямската република в понеделник, предаде ТАСС.

Държавният глава на САЩ също така подчерта, че докато този договор бъде сключен, "историческите санкции ще останат в сила".

"Призоваваме режима да изостави ядрените си амбиции, да промени неговото разрушително поведение, да започне да уважава правата на своя народ и да се върне към честни преговори. Разчитаме на подкрепата на нашите съюзници в това начинание", каза американският лидер.

На 8 май Тръмп обяви оттеглянето на Вашингтон от Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма, сключен през 2015 г., и ограничаване на ядреното развитие на Техеран в замяна на отмяната на санкциите на Съвета за сигурност на ООН и на едностранните ограничителни мерки, наложени от САЩ и ЕС. Тръмп обеща не само да върне предишните санкции, но и да въведе нови, а Държавният департамент в тази връзка обяви намерението на Вашингтон да намали приходите на Иран от износа на петрол.