София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ санкционираха руснаци за киберпрестъпления

Хакерите са засегнали 300 банки и финансови институции

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съединените американски щати наложиха санкции на руснаците Максим Якубец и Игор Турашов, които властите обвиняват за подготовката и осъществяването на хакерски атаки, както и на редица физически и юридически лица, свързани според Вашингтон с хакерската група "Evil Corp".

Якубец и Турашов, както и юридически лица, свързани с "Evil Corp", са нанесли щети за милиони долари, твърди Вашингтон. Това се посочва в изявление, публикувано от американското Министерството на финансите.

Освен Якубец и Турашов, в списъка са още 15 лица, повечето от които са граждани на Русия. Сред тях има и граждани на Украйна, Испания, Гърция, Израел и Узбекистан.

"Министерството на финансите налага санкции срещу "Evil Corp" като част от мащабни действия, насочени срещу една от най-активните престъпни организации в света в кибер сферата", изтъкна американският финансов министър Стивън Мнучин.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че действията на хакерите са засегнали приблизително 300 банки и финансови институции, значителна част от които са разположени в САЩ и Великобритания.