София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ сравниха американския газ с Мерцедес

САЩ: Руският газ е евтин и ненадежден

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Газът, доставен в Европа от Русия, е евтин и ненадежден. Това изявление направи американският министър на енергетиката Рик Пери, цитиран от Тасс.
В отговор на въпроса защо Европа трябва да купува американски газ вместо руски, чиято цена е по-ниска, Пери каза: „Ако се интересувате само от евтината покупка, тогава не купувайте, например, Мерцедес, купувайте евтин, но ненадежден автомобил“.
По-рано ръководителят на американското министерство на енергетиката потвърди, че Вашингтон е против изграждането на "Северен поток“ - 2. Този тръбопровод, според Вашингтон, ще увеличи влиянието на Русия върху политиката на Европейския съюз.
"Северен поток“-2 е проект за газопровод от Русия до Германия, който се полага по дъното на Балтийско море. Стартирането му е насрочено за 2019 г., но Газпром разреши отлагането на изграждането на газопровода поради ситуацията с Дания. Кралство е единствената страна, която все още не е издала разрешение за строеж. Копенхаген твърди, че "Северен поток II" заплашва датската държавност и може да увеличи зависимостта на Европа от Русия.
Съединените щати многократно са заплашвали проекта и неговите европейски участници със санкции.