София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ събира 2 млрд. долара в помощ за Ирак

Участие в инициативата ще вземат 24 страни

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Държавният департамент на САЩ се надява, че предстоящата във Вашингтон конференция за хуманитарната помощ за Ирак ще спомогне за събирането на повече от 2 милиарда долара за жертвите на терористичната групировка "Ислямска държава" в района на Ирак, заяви пред журналисти говорител на Държавния департамент на САЩ.
Надяваме се, че в партньорство с Канада, Япония, Холандия и Кувейт ще се съберат повече от 2 милиарда долара, каза представителят на Държавния департамент в понеделник на специален брифинг. На конференцията, организирана от споменатите държави, ще вземат участие представители на 24 страни.
От ведомството в същото време отказаха да отговорят на въпроси на журналисти за това, какъв дял от тези средства са готови да отделят САЩ, както и кои компании или физически лица ще предоставят тези средства.
Държавният департамент отбеляза, че събраните средства ще бъдат използвани за освобождаване на иракски градове, окупирани от „Ислямска държава“, възстановяването на градската инфраструктура, както и хуманитарна помощ.
От началото на подема на „Ислямска държава“ в Ирак през 2014 г. около 3,4 милиона души са вътрешно разселени. По официални данни в страната повече от 10 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.