София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ в готовност за Студената война с Китай

Вашингтон очаква Пекин сериозно да промени политиката си

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Съединените щати са готови за студена война с Китай, в случай че Пекин не променя политиката си. Това бе потвърдено във вторник в интервю за The Washington Post от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс.

По думите му американският президент Доналд Тръмп е готов да нормализира отношенията си с Пекин, но за това Китай трябва да е готов сериозно да промени политиката си, включително в икономическата и военната сфера. "Мисля, че това до голяма степен зависи от Аржентина (на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, Тръмп трябва да се срещне с президента на Китайската народнодемократична република Китай)," каза той.

Според Пенс, за Китай това е последният шанс да се предотврати сценарий със Студената война със Съединените щати. Отговорът на въпроса дали Вашингтон е готов за подобен сценарий и какво ще се случи, ако Китай не успее да изпълни необходимите условия за избягване на такава конфронтация, каза Пенс: "Е, да бъде така". "Наистина вярваме, че сега сме в силна позиция", добави той.

По-рано вицепрезидентът на САЩ направи изявление, в което обвини Пекин, че се намесва във вътрешните работи на Съединените щати и "манипулира американската демокрация". По-конкретно, той заяви, че Китай иска да постигне промяна в американския президент.

Миналия петък на среща с журналисти президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Съединените щати са успели да постигнат значителен напредък в разрешаването на търговски спорове с Китай и възнамерява да обсъди двустранните търговски въпроси по време на среща с китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, която ще се проведе от 30 ноември до 1 декември.

На 24 септември в Съединените щати влязоха в сила мита в размер на 10% за стоки, внесени от Китай, чиято обща стойност се оценява на 200 милиарда долара. От Белия дом съобщиха, че от 1 януари 2019 г. ставката ще нарасне до 25%. Китай отговори с мита в размер от 5% до 10% върху вноса от САЩ в размер на 60 млрд. долара. Тръмп също изрази намерението си да започне третата фаза на ограничителните мерки и, ако Пекин реши да предприеме ответни мерки, да въведе допълнителни тарифи за китайски стоки и услуги за сумата от 267 милиарда долара.