Гледай
на живо

САЩ в очакване на катастрофалната буря

Тръмп обяви, че правителството е напълно подготвено

САЩ в очакване на катастрофалната буря Американският призидент Доналд Тръмп обяви, че правителството му е "напълно подготвено" за урагана Ф... thumbnail text

Американският призидент Доналд Тръмп обяви, че правителството му е "напълно подготвено" за урагана Флорънс, за когото метеоролозите предупредиха, че "зашеметяващата" буря се очертава да бъде катастрофална и безпрецедентна, предаде „Гардиън“. Тръмп обеща, че властите ще предприемат всички мерки, за да сведат щетите до минимум. „Ние няма да пестим пари“, каза президентът.

Флорънс в момента е в Атлантическия океан, на 600 км югозападно от Бермудите и приближава източното крайбрежие на САЩ. Това "може да бъде най-опасната буря в историята на Каролина", предупреди във вторник следобед администраторът на Федералната агенция за управление по извънредни ситуации Брок Дълга. Той предупреди жителите по брега, че "бързото покачване на водата, е огромно и смъртоносно".

Според прогнозите ураганът не трябва да променя курса си по такъв начин, че да избегне пряк удар върху източното крайбрежие в края на четвъртък и в петък. Огромни вълни заплашват от наводнения. Длъжностни лица призоваха за задължителна евакуация на повече от 1,4 милиона жители на крайбрежието в Каролина и Вирджиния. Тези щати, плюс Мериленд и Вашингтон, обявиха, че мерките са спешни. Скоростта на вятъра достига 215 километра в час. Бурята е за кратко е отслабена, но ще влезе отново в сила във вторник вечерта, сочат прогнозите. Освен това ураганът е станал по-мащабен, предупреждават учените и допълват, че има вероятност бурята да стигне и 5-та степен.

Окото на бурята се очаква влезе на сушата късно в четвъртък или в началото на петък по бреговата линия. Прогнозите сочат и за проливни валежи. "Ще има силен дъжд, катастрофална, животозастрашаваща буря, както и ветровете“,  посочват експерти.

Предвидените мерки срещу Флоренция включват затваряне на атомни електроцентрали, сметища и многобройни свинеферми. Китайската компания Smithfield Foods обяви, че ще закрие най-голямата в света кланица за прасета, където може да загинат 35 000 животни на ден, по време на бурята.

Райън Мозер, говорител на базираната в Северна Каролина компания за електроенергия "Дюк Енерджи", заяви, че операторите ще започнат да затварят атомни електроцентрали най-малко два часа преди пристигането на урагана.