Гледай
на живо

САЩ затвориха главен граничен пункт с Мексико

Американските власти използваха сълзотворен газ срещу мигрантите

САЩ затвориха главен граничен пункт с Мексико Американските власти използваха сълзотворен газ срещу нелегални мигранти, които се опитаха да премин... thumbnail text

Американските власти използваха сълзотворен газ срещу нелегални мигранти, които се опитаха да преминат незаконно през американско-мексиканската граница. Сред пострадалите мигранти има и деца, посочва АП.

По-късно мексиканският министър на вътрешните работи съобщи, че тези, които се опитаха да влязат незаконно в САЩ, ще бъдат депортирани. По думите му това са най-малко 500 незаконни мигранти от Централна Америка.

След опита за пробив през границата, Службата за митническа и гранична защита на САЩ затвори големия граничен пункт Сан Исидро между градовете Сан Диего и Тихуана.

Забранено е влизането на автомобили и пресичането на границата за пешеходци и в двете посоки.

В мексиканския щат Баха Калифорния, в близост до границата със САЩ, има хиляди имигранти от Централна Америка, които искат да влязат на територията на съседна страна. Преди няколко дни в Тихуана жителите проведоха масов протест срещу присъствието на мигранти в града.

В същото време в изявление, публикувано в неделя, Министерството на вътрешните работи на Мексико съобщи, че властите са депортирали от 19 октомври  до сега 11 хиляди нелегални имигранти от Централна Америка. Властите на латиноамериканска страна отново потвърдиха своя ангажимент да зачитат правата на всички, които са на нейна територия, независимо от техния миграционен статут.