София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Саудитска Арабия разреши на мъжете и жените да наемат общи стаи в хотелите

Промените са част от програмата за икономически и социални реформи

пропускане
4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Саудитска Арабия позволява на чужденци от различен пол да наемат общи хотелски стаи, без да им се налага да доказват наличието на родствена връзка.

Жените, включително гражданки на кралството, ще могат да наемат хотелски стаи и самостоятелно, за разлика от досегашните разпоредби, предаде БТА.

По-рано консервативното мюсюлманско кралство промени режима за издаване на туристически визи, в опит да привлече туристи, припомня Ройтерс. Новите промени изглежда целят да позволят на непридружаваните от мъже жени да пътуват по-лесно, както и на несключилите брак чужденци да посещават заедно страната, в която полови отношения извън рамките на брака са забранени.

Саудитската комисия за туризъм и национално наследство потвърди доклад в петък във вестника на арабски език Okaz: „Всички саудитски граждани са помолени да покажат семейно удостоверение или доказателство за връзка при проверка в хотели. Това не се изисква от чуждестранни туристи. Всички жени, включително саудитците, могат да резервират и отсядат само в хотели, като предоставят лична карта при настаняване. “

Саудитска Арабия отвори врати миналата седмица за чуждестранни туристи от 49 държави, тъй като се опитва да разшири този сектор и да диверсифицира икономиката си далеч от износа на петрол. Като част от хода той постанови, че посетителите не трябва да носят изцяло покриващи черни одежди, а трябва да се обличат скромно. Алкохолът остава забранен.

Промените са част от амбициозната програма за икономически и социални реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман. Плановете му са получили международна похвала, но имиджът му е опетнен от убийството на журналиста Джамал Хашоги, репресия срещу несъгласията и опустошителна война в Йемен.