София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Саудитска Арабия ще насърчава туризма с нови визи

Министърът на туризма заяви, че това е „исторически момент“

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Саудитска Арабия ще отвори границите си за туристи от цял свят за първи път. Целта на решението е да се намали икономическата зависимост на страната от петрола.

Днес се очаква Кралството да стартира визов режим за 49 държави и да облекчи стриктните дрес кодове за туристите от женски пол.

Саудитският министър на туризма Ахмад ал-Хатееб определи решението като „исторически момент“ за страната.

Досега визите бяха ограничени само за поклонници, бизнесмени и експатрирани работници.

Саудитска Арабия се надява да осигури чуждестранни инвестиции в туристическата индустрия занапред. От Кралството се надяват туризмът да се увеличи от 3% до 10% до 2030 г.

„Посетителите на страната ни ще бъдат приятно изненадани от съкровищата, които можем да им предложим. Разполагаме с 5 обекта, част от списъка на ЮНЕСКО за световното културното наследство, бликаща от живот местна култура и спираща дъха природа“, заяви г-н ал-Хатееб.

Чуждестранните посетителки няма да се налага да носят официалното облекло, задължително за саудитските гражданки, но все пак се препоръчва да се обличат пристойно. Няма да има рестрикции по отношение на жените, които влизат в Кралството без придружител мъж.