София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Саудитска Арабия заплаши САЩ, че ще спре да плаща в долари

Решението може да предизвика рязко покачване на цените на петрола

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Саудитска Арабия заплаши Съединените щати, че ще се откаже от плащанията в долари при продажбата на петрол, ако Вашингтон приеме закона за борба с картелите NOPEC, който ще позволи на правителството на САЩ да съди с антитрмонополни искове срещу страните от ОПЕК, информира Ройтерс.

Според данните, предоставени от изданието, властите на Саудитска Арабия обсъждат тази възможност от няколко месеца. Те вече са информирали представители на САЩ, че Рияд може да откаже да плати в долари, ако това законодателство бъде прието. Освен това саудитците са обсъдили този план с други членове на ОПЕК.

Агенцията отбелязва, че шансовете документът да бъде приет и да влезе в сила не са толкова големи. Фактът обаче, че Рияд обмисля възможността да се откаже от плащанията в американска валута, когато сключва сделки за петрол, показва неудовлетвореността на Саудитска Арабия от перспективата за участие в антитръстови спорове в американските съдилища.

Проектозаконът в сегашния му вид предвижда правомощията на американските съдилища да разглеждат антитръстови искове срещу държави от ОПЕК и други държави, участващи в картелни споразумения на петролния пазар. В същото време всякакви съвместни действия на други правителства, насочени към ограничаване на производството на петрол и определяне на цените за нея, се признават за незаконни. Американският министър на енергетиката Рик Пери по-рано предупреди Конгреса, че приемането на законопроекта може да стимулира рязко покачване на цените на петрола.