София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонг Конг

Напрежението расте след приемането на спорен законопроект

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Полиция и протестиращи се сблъскаха в Хонг Конг на годишнина от установяването на китайското управление на административния регион.

В хаотични сцени, провели се днес на територията на Хонг Конг, се вижда как полицията използва сълзотворен газ и удря протестиращите с палки. Бруталните действия се разиграват на място, където всяка година се провежда церемония по смяна на флага.

Малка група протестиращи се опитаха да нанесат удар на правителствена сграда.

Редица протести се организират в Хонг Конг срещу законопроект, който позволява екстрадиции от региона в Китай.

Правителството се съгласи да суспендира въпросния законопроект за неопределен период от време, но протестните действия продължават.

Продемократични събития се провеждат всяка година в Хонг Конг, по случай прехвърлянето на властта в китайски ръце. По-късно през деня се очаква големи групи протестиращи да пристигнат в региона и да се включат в масовото недоволство. Полицията помоли организаторите на събитието да го отмени от съображения за безопасност.