София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сбогом, Професоре! И аплодисменти!

Простихме се с проф. Юлиан Вучков

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стотици хора се събраха днес, за да си вземат последно сбогом с нашия приятел и колега професор Юлиан Вучков. Проф. Вучков ни напусна на 22.09, в Деня на независимостта. В деня и времето, когато трябваше да се излъчи неговото предаване на живо.

Водещият на "Времена и нрави" по телевизия "Евроком" бе еталон за професионализъм през целия си съзнателен живот. Словесно острие и коректив на власт и общество, проф. Вучков не се примири с пошлостта и лъжата.

Вечна му памет!

-----------------------------------------------------------------------

"Детското - това е способността на човека да не спира да се учудва, въпреки че вижда познати неща".

Проф. Юлиан Вучков

През 2016 година идеята за един документален филм ме срещна с проф. Юлиан Вучков. За миг успях да се докосна до неговото Студио на живота, за което съм благодарна и до днес!

Обичан от много, недолюбван от още толкова. Такива са специалните хора. Харесваш или не, не ги забравяш и да искаш, трепва ти.

Аз лично го харесвах. И ще ми липсват разговорите ни. Можеха да бъдат по-чести, ако не бях толкова "заета". Но човек все няма време.

Проф. Вучков е от онези хора. Хора, несъвместими със смъртта. И все пак. Тя си ги търси и си ги взима. За нас остава споменът. И урокът. Колко е силен животът и колко си струва. Всъщност, нямам идея дали това е урокът. Ще поживеем, ще видим. Ако ни се даде такъв шанс. Проф. Вучков получи своето време. И го използва пълноценно. Проф. Вучков беше щастливец в това отношение. Мисля, че не се чувстваше така в последно време. Но запази детското в себе си и беше специален.

Сбогом, Професоре! И аплодисменти!

Боряна Райчева

гл. редактор "Новини"