София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сбогуваме се с легендарния вратар на „Динамо“ (Киев) Виктор Чанов

Най-вероятно побой е причината за смъртта му

7 годиниСпортни 2 Боряна Райчева

Днес е тъжен ден за световния футбол. Един от най-известните и успешни вратари на „Динамо“ (Киев) Виктор Чанов е починал на 8 февруари, съобщиха от семейството му. Все още не е ясна причината за смъртта му, но различни руски медии твърдят, че на 20 януари той е бил жестоко пребит, след като е бил принуден да спре колата си в покрайнините на Киев.

Виктор Чанов е роден през 1959 г. в Донецк и започва кариерата си в местния "Шахтьор". Баща му Виктор също е вратар, както и по-големият му брат Вячеслав, който прави много добра кариера главно в "Торпедо" (Москва). Силните години на Виктор Чанов са в "Динамо" (Киев), където преминава по настояване на Валерий Лобановски през 1982 г.

Там остава осем години, преди да приключи кариерата си в Израел. Участник е във втория "Дрийм тийм" - този от 1985 - 1986 г., който печели европейската Купа на носителите на купи след 3:0 във финала с "Атлетико" (Мадрид) в Лион.

На своята сметка има записани 21 мача в националния отбор на СССР, като е в състава на три световни първенства - 1982, 1986 и 1990 г., както и на европейското през 1988 г., където сборная завършва на второ място след Холандия. Има нещастието най-силните му години да съвпаднат с върха в кариерата на друг съветски вратар - Ринат Дасаев, затова на големи турнири Чанов записва само един мач - срещу Канада в Мексико'86 при победата 2:0.

Виктор Чанов е идвал и в България през есента на 1986 г. за мача от турнира за Купата на европейските шампиони срещу "Берое", който завърши 1:1 в Стара Загора.