София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Счупена ключица отложи дело

Обвиненията срещу Христо Петров за 300 000 лева

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

За пореден път делото срещу бившия шеф на Фонд научни изследвания Христо Петров беше отложено.
Процесът тече от 2013г., като обвиненията срещу  управителя на Фонда са за престъпна безстопанственост, изразяваща се Обвиненията в отпускането на 300 000 лева на издателството на БАН за отпечатването на 24 книги, от които на са се появили само 4, а останалите пари са похарчени неправомерно. Съдебното заседание  обаче беше отложено за 13-ти декември, тъй като защитникът на подсъдимия се оказа болен.
Що се отнася до обвиненията срещу него, Петров беше категоричен, че няма вина.
От своя страна бившият управител на Фонда за научни изследвания също води дела срещу държавата.
Припомняме, че по времето на първия кабинет на Бойко Борисов се разрази скандал, свързан със сесия на фонда през 2012 г., при която много от финансираните научни проекти се оказаха на близки до ръководството колективи и фирми. Заради този скандал  беше отстранен от поста си просветният министър Сергей Игнатов, а срещу Христо Петров започна съдебно производство. По това време той сам поде оставка, а година по-късно съдът го възстанови на поста му, тъй като  той успя да докаже, че дължимите му 10 работни заплати при напускане, са забавени с два дни.