София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сделката на века: Саудитска Арабия и Палестина

Президентът на Палестина е отказал предложението от 10 млрд. долара

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Наследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е предложил на палестинския президент Махмуд Абас 10 милиарда долара за подкрепа на плана на американския президент Доналд Тръмп за селище в Близкия изток, известно като "сделката на века", съобщава Press TV.
Отбелязва се, че палестинският лидер е отказал предложението, обяснявайки, че приемането на сделката ще означава край на политическата му кариера.
По отношение на дипломатическите доклади за резултатите от срещата на арабските политици се съобщава, че Мохамед бин Салман е информирал Абас за подробностите по плана на Тръмп по време на посещението на палестинския лидер в Саудитска Арабия през декември 2017 г. Престолонаследникът го попитал и за годишния бюджет на Палестинската власт. Той отговорил, че правителството на страната се нуждае от един милиард долара годишно, за което Мохамед бин Салман предложи да плати 10 милиарда долара за 10 години за съгласие за споразумение за уреждане на Близкия изток.
Също така се съобщава, че принцът е предлжил на Аббас помощ за засилване на контрола на Западния бряг и финансова подкрепа за проекти, насочени към подобряване на икономиката на страната. Палестинският президент заяви, че политическите реалности не му позволяват да приеме плана на САЩ. Така палестинската страна отхвърля "сделката на века" в очакване на нейното публикуване.