София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СДС с десен прочит на лявата „Визия за България“

Десните не очакват предсрочни парламентарни избори

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес СДС проведе свое редовно заседание на Националния съвет.

На съвета е дискутирана актуалната политическа обстановка и е направен десен прочит на „Визия за България“ на БСП.

„Някои от идете в платформата на социалистите са популистки“, коментира лидерът на СДС Румен Христов пред медиите.

„Има интересен въпрос са демонтиране на паралелната държава. Ние питаме как точно те ще демонтират паралелната държава, която беше създадена от БКП. „Визия за България“ ще бъде призната и одобрена от представителите на българската левица, но не може да бъде обединителен документ за нацията“, смятат от СДС и заявиха готовността си да участват в дебати във всички сфери.

„БСП иска повече държава там тогава, където и когато това е необходимо. Държавата обаче и в момента е на повече от необходимите места“, каза Христов и заяви, че СДС пък настоява участието на държавата да бъде ограничено. „Колкото по-малко държава, толково повече свобода“, каза Христов.

СДС смята, че сега е момента за кандидатстване в Еврозоната. „Опасенията, че това участие в Еврозоната ще повиши цените и то не в изгода на гражданите, е пълна заблуда и ние можем да опровергаем тази информация“, каза лидерът на СДС.

Според десните, в следващите 10 години трябва да се работи за удвояване на БВП на България.

По повод темата за енергетиката Румен Христов заяви, че България има достатъчно енергийни мощности, но има нужда от енергийна ефективност. По повод предложението на БСП за изграждане на нови мощности, които да задоволяват нуждите на региона, сините смятат, че това е нереалистично.

Десният отговор на предложението на БСП за намаляване ставката на ДДС за основните храни и лекарства, е че намаляването на ДДС ставките няма да доведе до намаляване на цените.

„Данък добавена стойност формира малко повече от една трета от приходите в държавния бюджет. Дали намаляйки ставките ще можем да изпълним приходната роля на бюджета ни?“, коментира лидерът на сините.

На въпрос на телевизия „Евроком“ как вижда представянето на СДС на едни предсрочни избори, за каквито настояват от БСП, Румен Христов каза, че очаква добри резултати. „Не ми се привиждат толкова скоро избори, колкото на всички им се иска. Разбира се, ние бихме искали да има такива избори, за да може да влезем в парламента. Но смята, че конфликтите, които се получават между малката и голямата коалиция ще бъдат туширани и следващите избори у нас ще бъдат тези за Европарламент“, коментира председателят на СДС и допълни, че има конструктивни критики към управляващите.