София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СДС с упрек към Българската православна църква

Причината: неучастието в тържествата за Охридската архиепископия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Решението на Българската православна църква да не участва в тържествата по случай 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия е акт, противоречащ на националните интереси.“ Това се казва в позиция на Съюза на демократичните сили. 
 
Според членовете на партията това на практика блокира признаването на Македонската православна църква и възможността БПЦ да стане нейна майка и хвърля сянка върху Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония. 
 
Припомняме, че Светият синод взе решението след совалката на ген. Решетников, последвала посещението на руския патриарх и скандалното му поведение спрямо българския суверенитет и национално достойнство. 
 
„Тези факти ни карат да смятаме, че мнозинството от българския Висш клир е силно зависимо от Кремълските апетити за намеса в политическия и църковен живот у нас. Тази намеса за пореден път ще изтласка българския национален интерес на заден план, за да задоволи имперските претенции на Русия. Ако българското правителство допусне това, то е загубило половината битка за интеграцията на Македония и другите държави от Западните Балкани в евроатлантическото семейство. Призоваваме правителството, националноотговорните политически партии, демократичната общественост и неподвластното на Москва духовенство, да заявят своята позиция и да не позволяват на 8 владици от Светия синод да поставят под съмнение постигнатите успехи в българо-македонските отношения.“, се казва още в позицията на СДС.