София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СДС ще избира нов лидер

В събота ще се проведе националната конференция на сините

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

СДС може да се възстанови при едни изключително тежки условия, но само и единствено, ако се направи отбор от съмишленици. Това заяви за телевизия Евроком заместник-председателят на партията Любен Петров.

„Така или иначе Съюзът на демократичните сили има едни процедури, които са задължителни след всеки парламентарен избор. Божидар Лукарски си подаде оставката, което както се казва е едно задължително условие, но аз смятам, че това е недостатъчно. От тук нататък не е проблема само в Божидар Лукарски или това ръководство, което не се вслуша и в моите думи и в думите на много колеги, които в Националния съвет казахме, какво предстои и какво ще се случи в СДС, ако то остане във формат Реформаторски блок с ДБГ. От тук нататък трябва коренна промяна на политиката в СДС.“

Според Любен Петров обновлението на партията може да стане само от хора демократи, които могат да защитават десни политики. Той е категоричен, че ако някой трябва да направи коренната промяна на политиката, това не може да бъде нито Божидар Лукарски, нито някой от този негов екип.

За тази събота е насрочена 22-рата редовна отчетно-изборна национална конференция на синята партия. Основната задача на форума ще е да избере ново ръководство на СДС.

Шест дни преди избора на нов председател на СДС, все още не са ясни кандидатите за поста. Уставът на синята партия позволява номинации за лидер да се правят до последния момент, включително и по време на самата конференция. В средите на сините се чува, че Божидар Лукарски отново ще се кандидатира за председател. Преди месец в „Клуб Z” излезе публикация, според която се очаква бившите депутати Румен Христов и Костадин Марков също участват в надпреварата за лидер на СДС. Освен избора на нов председател на конференцията ще се обсъжа и бъдещото трайно обединение на десницата.